Black Lives Matter Protest Bijlmer

George Floyd werd 25 mei op afgrijselijke wijze vermoord door de Amerikaanse politie. Inmiddels zijn we allemaal op de hoogte van het voortdurende politiegeweld tegen zwarte mensen in de VS. Ook in Nederland is politiegeweld tegen zwarte mensen dagelijks aan de orde. De Nederlandse politie maakt zich structureel schuldig aan etnisch profileren, institutioneel racisme en racistisch geweld. Daarom roepen we jullie op om woensdag 10 juni luid en duidelijk je stem te laten horen tegen anti-zwart geweld op het Anton de Komplein (Bijlmer, Stadsdeel Amsterdam Zuidoost).

Op 1 juni werd er al groots gedemonstreerd op de Dam, dus waarom dit keer in de Bijlmer? Vergeleken met andere stadsdelen heeft de Bijlmer de grootste populatie Afro-Nederlanders. De zwarte gemeenschap in de Bijlmer is al decennialang slachtoffer van onderdrukking. Al sinds de jaren ‘90 wordt in de Bijlmer racisme en politiegeweld veelvuldig onder de aandacht gebracht. Onze kinderen worden constant gecriminaliseerd, zowel in de media als op straat. Onze zwarte kinderen worden niet gehoord. Onze kinderen gaan gebukt onder extreme armoede en worden letterlijk verwaarloosd.

In aanloop naar Keti Koti (‘Ketenen Gebroken’) op 1 juli, wanneer de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij in Suriname en het Caribisch deel van Nederland herdacht wordt, moeten we bij onszelf nagaan in hoeverre onze ketenen nu daadwerkelijk gebroken zijn, zolang dit onrecht zwarte mensen nog wordt aangedaan. De verslechterde positie van onze zwarte kinderen is dusdanig urgent dat we iedereen oproepen om massaal voor zwarte lichamen, zwarte jeugd en de zwarte toekomst op te staan! We roepen alle moeders, vaders, ooms, tantes, neefjes, nichtjes, broers, zussen, kerken, scholen, moskeeën, winkels, bewoners en alle sympathisanten van Zuidoost op om bij elkaar te komen, een vuist te maken en geschiedenis met ons te schrijven op het historische Anton de Komplein. Laten we de ketenen voor eens en altijd verbreken!

Zwarte levens doen ertoe! Onze kinderen doen ertoe! Onze toekomst doet ertoe! Tot 10 juni!

Wanneer? 10 juni 2020 Waar? Anton de Komplein, Amsterdam Zuidoost Tijd? 17:00-18:30

*Dit protest in de Bijlmer is een initiatief van de bewoners van het stadsdeel.

**Veiligheidsmaatregelen Corona: We roepen iedereen op rekening te houden met 1.5 meter afstand tot elkaar. Draag neus-mond-maskers en doe wegwerphandschoenen aan. Was je handen met zeep en/of desinfecterende middelen. Volg instructies van ordedienst. Heb je klachten, blijf thuis!

***Vreedzaam protest: Wij streven ernaar dat dit een vreedzaam protest zal zijn. Wij zijn niet uit op gewelddadige activiteiten. Houd rekening met de veiligheid van je medebetogers, hun naasten en degenen die afhankelijk zijn van hun veilige thuiskomst. Hiermee keuren wij de vorm van de protesten in de VS niet af, we zien het als een terechte vorm van verzet gezien de urgentie een eind te maken aan racisme en politiegeweld.

Deel dit met:

Datum

10-06-2020
Expired!

Tijd

17:00 - 19:00

Locatie

Nelson Mandela Park
Amsterdam

Facebook

Eventpagina
matige regen
10 °C
QR Code