Corona-proof actie voor kindvluchtelingen

Haarlem wil zijn steentje bijdragen!

Er zitten meer dan honderdduizend vluchtelingen in overvolle, smerige, gevaarlijke kampen op de Griekse eilanden. Een derde van hen is minderjarig. Een deel daarvan wordt niet door volwassenen begeleid en beschermd.

Griekenland heeft enkele maanden geleden een noodoproep uitgestuurd naar andere Europese landen om de ergste crepeergevallen, zo’n 2.500, op te nemen. Griekenland kan de last niet eindeloos alleen dragen. Luxemburg, Duitsland, Litouwen, Portugal, Frankrijk, Zwitserland en vele andere zijn bereid te helpen. De eerste groepen kinderen zijn inmiddels overgevlogen.

En Nederland? In Nederland willen al meer dan vijftig gemeenten kinderen opnemen en een toekomst te bieden, 10 per gemeente. Er melden zich nog dagelijks nieuwe gemeenten aan. Zij worden bestuurd door lokale politici van bijna alle gezindten, van VVD en CDA tot GroenLinks.

Haarlem wil ook. Maar het kabinet wil het niet. Opvang buiten Griekenland draagt niet bij ‘’aan een structurele oplossing’’, meent staatssecretaris Broekers-Knol. Zij wil geld steken in een nog te bouwen kamp op het Griekse vasteland, voor voorlopig 48 kinderen.

Wij willen snelle opvang hier. We willen dat op de eerste plaats voor de kinderen in kwestie. We willen het ook, omdat Nederland in deze kwestie solidair hoort te zijn met de Europese landen die wel hun steentje bijdragen. We roepen het kabinet dringend op terug te komen op zijn besluit. We schamen ons verschrikkelijk. En dat willen we niet.

We hopen dat veel Haarlemmers bereid zijn op donderdagavond tussen 20.00 en 20.45 uur te komen niet-samenscholen, in een menselijke keten, op het trottoir, op gepaste afstand van elkaar, op de Grote Markt. Het wordt een hele voorzichtige, aan de RIVM-regels aangepaste actie, een non-evenement, dat past in een ‘’intelligente lockdown’’: Borden, opschriften op mondkapjes en spandoeken? Ja, graag!

Deel dit met:

Datum

04-06-2020
Expired!

Tijd

20:00 - 20:45

Locatie

Diverse locaties

Facebook

Eventpagina
QR Code