Doorgeef-demo tegen kerncentrale Borssele


In Nederland staat nog één kerncentrale en wel in Borssele. Op 19 juni 1973, 47 jaar geleden kreeg Borssele haar vergunning om elektriciteit te produceren. Zowel in de landelijke, maar ook in de provinciale politiek gaan er stemmen op om de vergunning te verlengen tot na 2033. Dat is een slechte zaak. WISE vindt dat de kerncentrale zo snel mogelijk gesloten moet worden. Pas dan kan er echt gekozen worden voor duurzame energie. Op 19 juni, de dag van de vergunning, gaan we demonstreren bij de kerncentrale, zodat deze eindelijk met pensioen kan.

Doorgeef-Demo 19 juni

In verband met Corona-maatregelen wordt het geen ‘gangbare’ demonstratie, maar houden we een zogenaamde doorgeef-demo. Gedurende de hele dag zullen 47 demonstranten telkens een kwartier demonstreren en dan het stokje weer doorgeven. Het aantal demonstranten staat symbool voor het aantal jaren dat Borssele al draait.

We starten om 07.00 ’s morgens en eindigen tegen 19.00. Een doorgeef-demonstratie dus, waarbij we jouw hulp dringend nodig hebben. Wil jij één van deze 47 unieke demonstranten zijn? Geef je op via de website en vermeld je tijdstip van voorkeur.

Waarom moet Borssele met pensioen?

Hoe ouder de centrale, hoe meer gebreken. Hoe meer geld er dus nodig is om de centrale aan de hoogste veiligheidseisen te laten voldoen. En hoewel de kans op een ongeluk klein is, zijn de gevolgen als dat wel gebeurt desastreus. Bij een normale zuidwesten-wind moeten er al gauw een miljoen mensen geëvacueerd worden!

Omdat het niet altijd waait en ook de zon wel eens achter een wolk zit, zou Borssele open moeten blijven. Het betreft echter een kleine centrale waarvan de capaciteit vrij gemakkelijk door andere bronnen kan worden opgevangen. Investeren in duurzame energie en buffersystemen is slimmer dan investeren in een oude kerncentrale.

De kerncentrale produceert zeer gevaarlijk radioactief afval, waar we nog steeds geen oplossing voor hebben. Het wordt nu tegen hoge kosten in een ernaast gelegen hal opgeslagen, maar wat we er de komende honderdduizenden jaren mee moeten doen, weet nog niemand.

Oude kerncentrales moeten daarom met pensioen en Borssele zo snel mogelijk. Meer achtergrondinformatie over de kerncentrale in Borssele?

Deel dit met:

Datum

19-06-2020
Expired!

Tijd

07:00 - 19:00

Locatie

Kerncentrale Borssele
Borssele
Website
matige regen
11 °C
QR Code