Keti Koti Protest

Op 1 juli organiseert de Stichting Nederland Wordt Beter samen met enkele andere actiegroepen een manifestatie op het Malieveld in Den Haag. Zij presenteren dan onder andere het 11 puntenprogramma, ten behoeve van ‘zwarte’ emancipatie, met als doel om de laatste restanten van de ketenen af te werpen.

Informatie van de Facebookpagina:

1 juli Keti Koti Protest: Wij eisen zwarte-emancipatie NU!

Stichting Nederland Wordt Beter, The Black Archives en Black Queer & Trans Resistance Netherlands, powered by Kick Out Zwarte Piet, roepen alle Nederlanders die tegen institutioneel racisme zijn en achter de emancipatie van zwarte Nederlanders staan op om op woensdag 1 juli samen met ons een krachtig statement te maken tegen anti-zwart racisme en institutioneel racisme. 1 juli is Keti Koti (‘verbroken ketenen’), de dag waarop we jaarlijks het slavernijverleden herdenken en de afschaffing ervan in Nederland vieren. Nu er wereldwijd en ook in Nederland steeds meer aandacht is voor racisme en discriminatie tegen zwarte mensen, is het belangrijk om op deze bijzondere dag onze krachtige stem te laten horen.

Honderden jaren koloniale geschiedenis hebben onmiskenbare sporen nagelaten in de Nederlandse samenleving en de voormalige koloniën. Daarom stellen we op 1 juli de vraag in hoeverre de ketenen eigenlijk verbroken zijn: wanneer wij in de openbare ruimte geconfronteerd worden met tastbare monumenten voor koloniale misdadigers, in de schoolbanken met discriminatie en eurocentrisch lesmateriaal, op straat met etnisch profileren en politiegeweld. Wanneer er in de Eerste en Tweede kamer geen enkele zwarte persoon van Afrikaanse afkomst het volk vertegenwoordigt, op de arbeidsmarkt een witte persoon mét een strafblad meer kans op een baan maakt dan een zwarte persoon zónder strafblad, wanneer in de zorg zwarte mensen zelden zorg op maat krijgen, en makelaars er op de huizenmarkt geen probleem mee hebben witte huurders of kopers voorrang te verlenen ten opzichte van zwarte klanten.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden en problemen en obstakels die de kansen van zwarte Nederlanders beperken en die hun toekomst en gezondheid in de weg zitten.

Wij hebben lang gesproken en vele dialogen gevoerd, we hebben ons tot de politiek gewend, we hebben gezongen, geprotesteerd, gedanst, de beste wedstrijden voor Oranje gespeeld, de meest succesvolle muziek geproduceerd. Tot voor kort werden wij echter niet gezien noch gehoord. De afgelopen weken hebben wij gezien dat de enige manier om de politiek, instanties en andere partijen, die de emancipatie van zwarte Nederlanders stagneren, in beweging te krijgen is, door met duizenden samen komen, voor hetzelfde doel en voor dezelfde gezamenlijke toekomst.

Het doel van dit protest is om het verlangen naar zwarte emancipatie meer dan ooit tevoren zichtbaar en hoorbaar te maken, in de politieke ruimtes, binnen instituten, in de straten en achter de voordeuren van alle Nederlanders. De geschiedenis heeft ons laten zien dat zwarte emancipatie niet vanzelf zal komen. Daarom doen we een beroep op jou om in deze belangrijke strijd, niet van afstand deel te nemen, maar naast ons te (blijven) staan. Te beginnen op 1 juli, om de laatste restanten van de ketenen af te werpen!

Presentatie 11-puntenprogramma:
Op 1 juli tijdens het protest, zullen wij ons programma presenteren. De komende jaren gaan wij samen met andere partijen al ons energie richten op het implementeren van het programma, totdat de zwarte emancipatie voltooid is.

Programma 1 juli:
Het programma centreert zich rondom de 11-puntenprogramma.

Meer info:
Datum: 1-07-2020
Tijd: 16.00-18.00
Locatie: Malieveld
Email: [email protected]

Meld je aan voor toekomstige manifestaties:
Na het protest gaat de strijd tegen racisme en andere vormen van onderdrukking verder. Help mee racisme uit de samenleving te bannen! Wil je op de hoogte gehouden worden van toekomstige protesten en solidariteitsacties? Vul dan dit formulier in: https://forms.gle/mbBNhc9uq8udWqsD7.

Deel dit met:

Datum

01-07-2020
Expired!

Tijd

16:00 - 18:00

Locatie

Het Malieveld
Den Haag

Facebook

Eventpagina
matige regen
10 °C
QR Code